Wzajemnie położenie dwóch płaszczyzn - help ;/
Zmęczony człek : treść zadani: Napisać równanie płaszczyzny zawierającej os OZ i tworzącej z płaszczyzną β:2x +
y + 2√5 −1 = 0, kąt o mierze π/3
8 lis 23:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
jako że kompletnie nie pamiętam wzorów (które z pewnością sprawiają, że zadanie się robi
szybko) to napiszę, jakbym wyszedł z tego problemu.
1) zauważam że płaszczyzna β jest prostopadła do płaszczyzn πxy
2) z tego powodu dalsze rozważania można sprowadzić do rozważań w R2
3) w tym momencie oś OZ jest sprowadzona do punktu (0,0) w układzie współrzędnym (x,y)
4) płaszczyzna β natomiast jest to prosta o równaniu 2x + y + 2√5 −1 = 0
5) rysuję prostą β
6) wyznaczenie prostej α, która przechodzi przez punkt (0,0) i tworzy kąt 60o z prostą β nie
jest już trudnym zadaniem
7) otrzymane równianie prostej α jest równocześnie równaniem płaszczyzny
koniec zadania
8 lis 23:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
lub .... można:
1) Wyznaczyć normalną płaszczyzny β
2) Normalna płaszczyzny α będzie miała współrzędne (x,y,0) −−− tylko wtedy płaszczyzna α ma
prawo zawierać oś OZ
3) płaszczyzny będą nachylone względem siebie pod kątem 60
0 ... jeżeli normalne będą nachylone
względem siebie pod kątem 180−60 = 120
o (wynika to z sumy kątów wewnętrznych czworokąta)
4) obliczam iloczyn skalarny wektorów normalnych przy założeniu z punktu (3)
5) potrzebuję jeszcze drugie równanie

, np., że płaszczyzna α musi zawierać punkt (0,0,0)
wyznaczam x,y wektora normalnego płaszczyzny α ... i stąd mam równanie płaszczyzny α (chyba

)
8 lis 23:51
Agu:
czyli... równaniem płaszczyzny α, z którego będziemy korzystać, będzie
α: 0*A + 0*B + Cz + D = 0
α: Cz + D = 0
tak więc robię wektory normalne z płaszczyzn:
α −> n = [0,0,C]
β −> n = [2,1,2√3]
i dalej podstawiam do wzoru,
i mi wyjdzie..
tak?
8 lis 23:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie ... A*x + B*y + 0*z + 0 = 0 (D=0 ... aby płaszczyzna zawierała (0,0,0))
8 lis 23:56
Agu: bo początkowo robiąc to zadanie
wyszło mi że wektor od płaszczyzny α ma współrzędne [A,B,0]
ale poźniej po użyciu wzoru, obliczeniach się zaczęło za bardzo zagmatwać.
ale po tej odpowiedzi mam zamęt już w głowie ; p
bo istnieje taki przydatny wzór:
| n1 ◯ n2 |
cosς = −−−−−−−−−−−−−−−
|n1| * |n2|
8 lis 23:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
o 23:51 napisałem jasno .... wektor normalny πα ma postać (A,B,0)
więc dobrze myślałaś
proponuję spróbować metodą z 23:44
9 lis 00:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
po drugie ... N
β ile Ci wyszedł

I niby z jakiej racji tyle
9 lis 00:01
Agu: no to moje zadanie wyszło tak:
α: Ax + By = 0 n = [A,B,0]
β: 2x + y + 2√5 −1 n = [2,1,2√5]
wstawiając do wzoru powychodziło mi dalej:
1 | 2A + B |
−−− = −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2 √A2 + B2 * √10
na lekcji w innych przykładach dochodziliśmy do tego żeby np. A = ileś tam B
ale tutaj wychodzą wzory skróconego mnożenia...
da się to inaczej rozwiązać?
9 lis 00:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
czemu ostatnia współrzędna to 2
√5 skoro nie ma współrzędnej 'z' we wzorze płaszczyzny β
9 lis 00:06
Agu: aaa. bo już widze bład w moim zapisie dla Ciebie.
tam zamiast 2 kolega mój się pomylił.
powinno być z.
czyli 2x + y + z√5 −1 n = [2,1,√5]
9 lis 00:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
|2A+B| =
√4A2+B2
|n
1|*|n
2| =
√A2+B2*2
czyli:
2
√A2+B2 = 2
√4A2+B2
√A2+B2 =
√4A2+B2
A
2+B
2 = 4A
2+B
2 (ponieważ A
2+B
2 oraz 4A
2+B
2 > 0)
3A
2 = 0
A=0
B= ... ile
9 lis 00:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
a no ejjj ... no to mój pierwszy wywód (taki piękny) niestety się nie sprawdził
9 lis 00:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
to wtedy
|n
2| =
√4+1+20 =
√25 = 5

i wyjdzie że A
2 = ileś tam B
2
9 lis 00:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
kurde
dobra:
|n2| = √10
czyli:
√10√A2+B2 = 2*√4A2 + B2
czyli:
10A2+10B2 = 16A2 + 4B2
6B2 = 6A2
A2 = B2
9 lis 00:13
Artur_z_miasta_Neptuna:
i chyba w końcu dobrze ... jak myślisz
9 lis 00:13
Agu: skąd to 20?
jeżeli n2 = [2,1,√5], więc jego długość... √4+1+5 = √10
9 lis 00:15
Artur_z_miasta_Neptuna:
było to 20 z tego ... że nadal traktowałem 2
√5 zamiast
√5 ... poprawiłem się później
9 lis 00:16
Agu: √4A2 + B2 − skąd tą wartość brałeś?
bo z wzoru w liczniku jest iloczyn skalarny tych wektorów w wartości bezwzględnej...
9 lis 00:22
Zmęczony człek : dzieki za szybką odpowiedz

i przepraszam najmocniej za moj bład − Agu ma
racje miało byc z
9 lis 00:25
Zmęczony człek : kolega napisał ze wyszło mu x+3y = 0 i 3x−y = 0 ale nie mam pojęcia jak
do tego doszedł
9 lis 00:33