ciąg arytmetikoo
ktoś ktoś : w piwnicy stoją dwie 77−litrowe beczki. pierwsza jest wypełniona wodą,a druga jest pusta, z
pierwszej beczki wypływaj ą w pierwszej sek 4litry wody, a w każdej następnej o 0,2l mniej niż
w poprzedniej. równocześnie do drugiej beczki wlewa się w pierwszej sekundzie 1,5 litra
wody,a w każdej następnej o 0,5 litra więcej aniżeli w poprzedniej. po ilu sekundach poziomy
wody się wyrównają?
proszę o pomoc gdyż za nic nie chce mi wyjść liczba naturalna.
17 maj 10:09
Edek: ciągi
(an) − ciąg z pełną beczką
4 + 3,8 + 3,6 + ... = 77
San=77
r= −0,2
(bn) − ciąg pustej beczki
1,5 + 2 + 2,5 + ... = 77
Sbn = 77
r = 0,5
77 − San = Sbn
ale mogę się mylić
17 maj 11:16