n^3-19n podzielene przez 6
yokai: wykaż że dla każdej liczby naturalnej n liczba n3 −19n jest podzielna przez 6
8 lis 22:57
ICSP: zauważ że n3 − 19n = n3 − n − 18n
teraz wyciągnij wnioski
8 lis 22:59
yokai: dzięki ICSP, ale jak mógł bys napisać z uzasadnieniem i wytłumaczyć bo niezbyt rozumiem(chodzę
do gimnazjum)
8 lis 23:11
Ajtek:
A skąd to zadanie
8 lis 23:12
yokai: od nauczyciela dodatkowe nie wiem skąd on je ma
8 lis 23:13
abcdef: Na pewno przez 6? Czy to zadanie jest na 100% dobrze przepisane?
8 lis 23:15
Eta:
Tak jak napisał ICSP
n3−n −18n= n(n2−1) −6*3n= (n−1)*n(n+1) − 6*3n
n−1, n, n+1 −−− kolejne liczby naturalne, wśród nich jest
co najmniej jedna parzysta i dokładnie jedna podzielna przez 3
zatem iloczyn (n−1)*n*(n−1) jest podzielny przez 6 i −18n też podzielne przez 6
czyli liczba n3−19n jest podzielna prze 6
8 lis 23:19
yokai: na 1000% pan miał wydrukowane i mówił ze na poziomie gimnazjum idzie do tego dojść, Ja narazie
mam coś takiego n(n−1)(n+2)−18 ale nie wiem czy to jest dobrze ( raczej nie jak na 3 min pracy
)
8 lis 23:20
Eta:
8 lis 23:21
yokai: Eta wielkie dzięki
8 lis 23:21
abcdef: @ Eta, a jak by się chciał zastosować indukcję matematyczną. np tak:
Wykazuję:
∧ ⋁ n
3 − 19n = 6k
n∊ℕ k∊ℤ
Niech n = 1, zatem:
L = 1
3 −19*1 = 1 − 19 = −18
P = 6*(−3) = −18
L = P
Założenie:
∧ ⋁ n
3 − 19n = 6k
n∊ℕ k∊ℤ
Teza:
∧ ⋁ (n + 1)
3 − 19(n + 1) = 6l
n∊ℕ l∊ℤ
Dowód:
Z
L = (n + 1)
3 − 19(n + 1) = n
3 + 3n
2 + 3n + 1 − 19n − 19 = 6l + 3n
2 + 3n − 18 =

To jak tutaj dalej można coś wykombinować, aby wyciągnąć 6
8 lis 23:22
yokai: abcdef muszę przyznać ze z tego co napisałeś to nic nie rozumiem a Eta miał o wiele lepsza odp
jak na mój poziom
8 lis 23:27
abcdef: Nie musisz na razie, jest to indukcja matematyczna, za pomocą udowadnia się wyrażenia
8 lis 23:30
Eta:
6l +3n(n+1) − 6 3n(n+1) podzielne przez 6
( bo wśród dwu kolejnych liczb naturalnych jest dokładnie jedna parzysta
8 lis 23:32
Eta:
To było wyjaśnienie do abcdef
8 lis 23:33
Eta:
poprawka chochlika 6l +3n(n+1) −18
8 lis 23:36
Mila: yokai, sposób Ety jest na poziomie gimnazjum, o ile znasz wzory skróconego mnożenia.
8 lis 23:43