matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Usuń niewymierność z mianownika. znak dzielenia to kreska ułamkowa
nie rozumiem:
2 / 1−√2 + √3
8 lis 22:18
aniabb:
2
=
1−
√
2
+
√
3
8 lis 22:27
aniabb:
2(1−
√
2
−
√
3
)
=
(1−
√
2
+
√
3
)(1−
√
2
−
√
3
)
2−2
√
2
−2
√
3
)
2−2
√
2
−2
√
3
)
=
=
1−2
√
2
+2−3
2
√
2
1−
√
2
−
√
3
)
(1−
√
2
−
√
3
)
√
2
=
=
√
2
√
2
√
2
√
2
−2−
√
6
=
2
8 lis 22:31