..
Iwona: Dany jest prostopadłościan o postawie kwadratowej. Długoś krawędzi bocznej jest równa 8, a
sinus kąta nachylenia przekątnej prostopadłościanu do płaszczyzny jego podstawy jest równy
35.
Wyznacz objętoś bryły i sinus kąta nachylenia przekątnej ściany bocznej prostopadłościanu do
płaszczyzny jego podstawy.
8 lis 22:04
Iwona: :(
8 lis 22:18
aniabb:

8/D=3/5 ⇒D=40/3
d=32/3
a=d/
√2 =32/(3
√2)
V=a
2*H=32/18 * 8 =128/9
b
2=64+32/18 =16*37/9 b=4
√37/3
sin α = 8/b = 2/
√37
8 lis 22:24
8 lis 22:27