Nierownosc , prosze o pomoc . Ala;)
Ala : (x−1)√x+4 < 2−4x
8 lis 22:03
ICSP: a może jakaś propozycja od Ciebie
8 lis 22:05
Ala : no ja podstawilam t za √x+4 i potem podnioslam do 2 i podstawilam zamiast x te "t "ale
pozniej sie zagubilam
8 lis 22:08
ICSP: nie możesz przecież podnosić do kwadratu gdy nie wiesz czy dwie strony są dodatnie

Musisz pomyśleć jak zrobić aby być pewnym że dwie strony są dodatnie − i wtedy będziesz mogła
podnieść do kwadratu
8 lis 22:12
ICSP: nawet ładny wynik wychodzi :
x ∊ <−4 ; 7 − 2√10)
spodziewałem sie bardziej paskudnego
8 lis 22:15
Ala : mi wyszedl taki wynik tylko ze na koncu mam <−4;2+2√10) po uwzgladnieniu zalozen i wg
tz zle napisalam. obok napisalam ze podstawiam t zamiast pierwiastka i tu do podnioslam do 2 i
dopiero po wyznaczeniu x dalel bawilam sie z rownaniem.
8 lis 22:21
Ala : znaczy taki <−4 ; 7+2√10 )
8 lis 22:21
ICSP: prawie

Masz błąd w znaku
8 lis 22:22
Ala : a nie wszystko jasne nie to "t" wzielam bo z przedzialu wypada . Juz wszystko jasne dzieki
8 lis 22:22
Ala : mam jeszcze pytanie odnosnie tego rownania:
√4x−x2 > x−2
tu mam zalozyc 2 przypadki gdy x>=2 i x<=2 ? bo z pierwiastka zalozenie bedzie takie samo ? i
jezeli tak to w tym 2 zalozeniu jak obliczyc ? bo z 1przypadku wyszedl mi ze x = 2+2√3
8 lis 22:35
ICSP: dziedzina ustalona

jak weźmiesz x < 2 to masz :
√4x − x2 > x − 2
liczba dodatnia > liczba ujemna
jest to prawda czy nie ?
8 lis 22:38
Ala : no to x nalezy do R ?
8 lis 22:39
ICSP: nie
8 lis 22:40
Ala : √4x−x2 >x−2
zal 4x−x2>= 0 x ∊(−∞,0> u <4+∞) ,
no i tam 2 przypadki
1. zal 4x−x2>= 0 x ∊(−∞,0> u <4+∞) , x>=2
to tu nie moge podnosic do 2
i jak tu obliczyc ?
x=2+ 2√3
2 przypadek
zal 4x−x2>= 0 x ∊(−∞,0> u <4+∞) , x<=2
tu moge podniesc do 2
tu wiem jak obliczyc
8 lis 22:45
Ala : kurde znaczy odwrotnie z tymi kwadratami ...
8 lis 22:46
ICSP: 4x − x2 ≥ 0 ⇒ x ∊ <0;4>
8 lis 22:47
ICSP: źle wyznaczona dziedzina i całe zadanie jest do bani
8 lis 22:47
Ala : okej z to juz mam poprawione ale nadal nie wiem jak mam sie zabrac do tego 2 przypadku gdzie
x ≤ 2 tam bedzie tak jak napisales ze liczba dod>liczby uj , i nic wiecej z tym nie robic czy
jak ?
8 lis 22:52
Ala : moglbys wrzucic rozwiazanie to zobacze gdzie mam blad i dojde jak rozwiazac ? Jezeli bylbys
taki dobry ? hmm , bo pozno a rano na uczelnie trzeba gnac
8 lis 22:54
ICSP: D : x ∊ <−2;2>
1o x ∊ <0 ; 2)
mam wtedy że :
liczba dodatnia > liczby ujemnej co jest prawdą wiec każda liczba z tego przedziału jest
rozwiązaniem
2o x ∊ <2 ; 4>
obie strony są dodatnie więc mogę podnieść do kwadratu :
4x − x2 > x2 −4x + 4
2x2 − 8x + 4 < 0
x2 − 4x + 2 < 0
Δ = 16 − 8 = 8
√Δ = √2
x = 2 ± √2
wiec :
x2 − 4x + 2 < 0 ⇒ x ∊ (2 − √2 ; 2 + √2) ⇒ x ∊ <2 ; 2 + √2)
ostateczna odpowiedź to suma rozwiązań z tych dwóch przypadków
x ∊ <0 ; 2 + √2)
8 lis 23:03
ICSP: D : x ∊ <0 ; 4> oczywiście

Nie na ten przykład spojrzałem
8 lis 23:04
Ala : wlasnie przed sekundka tak samo rozwiazalam

ale dziekuje bardzo

** teraz wiem ze mam
dobrze

Jeszcze raz dziekuje
8 lis 23:10