równanie kwadratowe z wartością bezwzględną
owca: |x
2−1|+|x+1|=0
na ile przypadków mam to rozbić? 3 czy 4? czy zrobic to jakos inaczej? prosze o pomoc
8 lis 21:41
Piotr:
bez liczenia praktycznie. x = −1
8 lis 21:46
Ted:

a teoretycznie?
8 lis 22:00
Eta:
x2−1= (x−1)(x+1) to |x2−1|= |x−1|*|x+1|
i otrzymujesz
|x+1|*|x−1|+|x+1|=0
|x+1|(|x−1|+1)=0
|x+1|= 0 v |x−1|= −1 −−− sprzeczność
x= −1
8 lis 22:01
Eta:
@
Ted
Co Cię tak zszokowało?
8 lis 22:05
Ted:
praktycznie to można sobie w nosie podłubać
8 lis 22:09
owca: dziękuję

probuje dojsc jak z |x−1|+|x+1| stalo sie |x−1|+1?
8 lis 22:12
Piotr:
ja to zrobilem inaczej.
zeby suma wartosci bezwglednych wyszla 0 to musi byc 0+0.
wiec |x+1|= 0 ⇒ x= −1
i druga wartosc tez dla x= − 1 daje 0
8 lis 22:19
Eta: @
owieczki 
|x+1|*|x−1| +|x+1| =0
wyłączamy |x+1| przed nawias podobnie jak a*b+a=0 a(b+1)=0
|x+1|( |x−1| +1)=0
8 lis 22:22
owca: w sumie racja, faktycznie

nie zwrocilem uwagi

a |x−x
2−1|=|2x−3−x
2| ?
8 lis 22:26
Eta:
|x−x2−1|= |x2−x+1| x2−x+1 >0 dla x€R , bo Δ<0
to L= x2−x+1
podobnie |2x−3−x2|= |x2−2x+3| x2−2x+3 >0 dla x€R , bo Δ<0
to P= x2−2x+3
x2−x+1= x2−2x+3 ⇒ x= 2
8 lis 22:33
owca: wszystko jasne

dziekuje bardzo
8 lis 22:49