matematykaszkolna.pl
granice ciagu ziBi:
 1 
limx→

cos(n!) 
co wogole robic w sytuacji gdy cosinus pojawia nam sie w ciagu? tym bardziej z silnią?
8 lis 21:38
ziBi: ^
8 lis 22:06
Ajtek: Wg mnie granica nie istnieje.
8 lis 22:11
Artur z miasta Neptuna: Po pierwsze granica jest z x czy z n? bo w granicy masz x a w wyrazeniu masz n
8 lis 22:12
ziBi: n, moj blad
8 lis 22:13
ziBi: ^
8 lis 22:24
Artur_z_miasta_Neptuna: takie masz konretne zadanie, czy po prostu sobie takie wymyśliłeś
8 lis 22:30
Artur_z_miasta_Neptuna: co można zrobić gdy n! nie ma nic z π to tak naprawdę nic nie możesz zrobić (bądź niewiele)
8 lis 22:31
Ajtek: Cześć Artur emotka. Czy nie wystaczy napisać że cos(n!) ZW <−1;1>
8 lis 22:33
Artur_z_miasta_Neptuna: Ajtek ... a skąd masz tą pewność
8 lis 22:37
Ajtek: W sumie racja, nie mam . To było tylko moje przypuszczenie, zgodne swoją drogą ze ZW cosinusa jako funkcji.
8 lis 22:40
Ajtek: Mój kalkulator pokazuje, że dla 5<n<13, cos(n!)=1. Więcej nie sprawdziłem, ponieważ nie liczy już tak daleko. Zatem nie mam pewności czy cos(n!) dla n≥13 ma ZW <−1;1> emotka.
8 lis 22:54
Ajtek: Oczywiście nie mam również pewności, że cos(n!) dla n≥13=1 emotka
8 lis 22:56
Artur z miasta Neptuna: Tak naprawde ... To nie ma granicy .. jednak dowod nie jest taki prosty i oczywisty ... najprosciej jest wykazac ze jest nieskonczenie wiele wyrazow tego ciagu dla ktorych wartosc cosinusa bedzie ujemna ... i nieskonczenie wiele gdzie cosinus bedzie dodatni. Jednak wykazanie tego tez nie jest na dwa linijki
8 lis 23:00