Usuń niewymierność z mianownika. znak dzielenia ma służyć jako kreska ułamkowa.
nie rozumiem: 1+√2 / 3+√2
8 lis 21:24
Piotr:
pomnoz licznik i mianownik przez (3−√2)
8 lis 21:25
aniabb:
| 1+√2 | | (1+√2)(3−√2) | |
| = |
| = |
| 3+√2 | | (3+√2)(3−√2) | |
a górę wymnóż
8 lis 21:26
nie rozumiem: doszedłem do tego momentu sam i właśnie to mnei zastanawia jak to będzie wyglądało od tego
momentu.
8 lis 21:32
aniabb:
3−√2+3√2−2 =1+2√2
8 lis 21:33
Piotr:
(1+√2)(3−√2) = 3 − √2 + 3√2 − 2 = 1 + 2√2
8 lis 21:35
nie rozumiem: dziękuję
8 lis 21:35