Ciąg arytmetyczny
EvilMentos: Proszę o pomoc z zadaniem:
Ciąg (x
2+1, 5x−2, 2x
2+x+1) jest arytmetyczny. Oblicz x.
To co zrobiłem (i na pewno namieszałem)
| | x2+1+2x2+x+1 | |
(x2+1, 5x−2, 2x2+x+1) − ciąg arytmetyczny, zatem 5x−2 = |
| |
| | 2 | |
2,5x−2 = 1,5x
2+0,5x+1
−1,5x
2+2x−3=0
Δ= 2
2 −4*(−1,5)*(−3)=−14
8 lis 21:23
aniabb: obustronnie pomnóż przez 2 a nie podziel
8 lis 21:24
Kejt: po co dzielisz przez dwa?
pomnóż przez 2..będzie łatwiej..
a tak poza tym za takie dzielenie to Cię zaraz zamordują tutaj
8 lis 21:24
EvilMentos: Razy 2 a nie przez 2, teraz to zobaczyłem xD Czas na kawę
8 lis 21:25
EvilMentos: Teraz jest dobrze, czy znów coś pomieszałem

10x−4=3x
2+x+2
3x
2−9x−6=0
Δ=−9
2−4*3*(−6)=−9=−3
2
x1=
−(−9)−(−3)6 v x2=
−(−9)+(−3)6
x1=
9+36 v x2=
9−36
x1=2 v x2=1
x∊{1,2}
8 lis 21:40
Krzysiek : Oj kolego namieszalesz ze az strach
jak Ty liczysz delte to po pierwsze
Po drugie jesli wyszla Δujemna to nie bedzie miejsc zerowych . Chociaz z tego rownania
wychodzi Δdodatnia bo zobacz a=3 b=−9 c=−6 to b2 jak masz b ujemne to musisz wziac w nawias
najlepiej i bedzie
Δ=b2−4*a*c=(−9)2−4*3*(−6)=81+72=153.
Chociaz mysle z ezle policzyles rownanie
Zobaczmy . 10x−4=3x2+x+2⇒−3x2−x+10x−4−2=0⇒−3x2+9x−6=0
Mamy tutaj a=−3 b=9 c=−6
Δ=b2−4ac
Δ=92−4*(−3)*(−6)=81−72=9 wiec √Δ=3 Teraz licz miejsca zerowe tego rownania bo masz Δ>0
Rownanie −3x2+9x−6 =0 mozesz zapisac tez tak 3x2−9x+6 =0 bo jesli to pierwsze rownanie
pomnozysz przez minus to wyjdzie to drugie to sprawdzmy czy wyjdzie taka sama Δ .
mamy rownanie 3x2−9x+6=0 gdzie a=3 b=−9 c=6 ⇒Δ=b2−4*a*c=(−9)2−4*3*6=81−72=9 czyli ta sama .
Rozumiesz . W tym wzorze na Δ to chodzi o to ze jesli b podniesiemy do kwadratu to zawsze
bedzie liczba dodatnia niezaleznie od tego czy b bedzie dodatnie czy ujemne. Chocby z tego np
x2=9 to samo x=3 lub x=−3 bo −3 podniesione do potegi 2 da 9 tak samo jak 3 do potegi 2 da 9
.
9 lis 02:03