wyrażenie- pierwiastki i wzory skróconego mnożenia
ssanna: Witam, moim problemem jest poniższy przykład. Ciągle wychodzi mi wynik
67, a prawidłowy to
17, nie wiem, gdzie popełniam błąd.
| √a + √b | | a • b | |
| : |
| dla a = 3 + √2 i b = 3 − √2 |
| a−b | | √a−√b | |
8 lis 21:17
Kejt: żeby nie było kolejnych powtórek, to zajmuję się tym zadaniem
8 lis 21:19
Eta:
| √a+√b | | √a−√b | | a−b | | 1 | | 1 | |
| * |
| = |
| = |
| = |
| |
| a−b | | a*b | | (a−b)*ab | | a*b | | 7 | |
bo:
a*b= (3+
√2)(3−
√2)= 9−2=7
8 lis 21:20
Eta:
Sorry
Kejt 
( nie było wcześniej Twojego wpisu)
8 lis 21:21
8 lis 21:22
Piotr:
8 lis 21:23
Kejt: okej..wybaczam..
w takim razie dobrze, że odświeżyłam..
8 lis 21:23
Eta:
8 lis 21:24
ssanna: Rozwiązanie jest takie proste?!

Ja próbowałam najpierw podstawiać wartości a i b do tego
przykładu i musiałam właśnie gdzieś tam się machnąć. Korzystałam najpierw ze wzoru
√a2 =
|a|, a następnie z wzorów skróconego mnożenia. Tak kazała niestety nauczycielka. ; /
I wtedy właśnie za nic nie chciało wyjść
17
8 lis 21:37
Eta:
8 lis 21:39