szeregi, 2 przyklady, pomoc
ohayou: Mam problem z dwoma zadaniami z szeregow
| | lnn | |
1. Zbadaj na zbieznosc wzgledna ∑(1− |
| )n |
| | n | |
| | (−1)n | |
2. Zbadaj czy jest zbiezny warunkowo, czy bezwzglednie ∑ |
| |
| | [n+(−1)n]p | |
pierwsze nie za bardzo wiem jak ruszyc.. z kolei drugie mam problem ze spr. zbieznosci
warunkowej, bo bezwzgledna nie pomoze mi z (−1)
n w mianowniku
8 lis 21:11
ohayou: ..
8 lis 22:15
Krzysiek: 1)szczerze mówiąc nie wiem jak zbadać zbieżność. sprawdziłem warunek konieczny zbieżności i
zachodzi, ale to nic nie daje.
| | 1 | | 1 | |
2)|an | = |
| ≤ |
| |
| | (n+(−1)n )p | | (n−1)p | |
zbieżny bezwzględnie dla p>1
8 lis 22:25
ohayou: wyszlo Ci w pierwszym?

jak policzyles?
8 lis 23:12
ohayou: ok tez mam
8 lis 23:14
Krzysiek: 1) nie policzyłem, może ktoś inne będzie wiedział jak.Sprawdziłem tylko warunek konieczny
zbieżności który zachodzi.
8 lis 23:28
Basia:
Witaj
Krzysiek
| | ln | |
Jak pokazałeś, że an = (1− |
| )n → 0 ? |
| | n | |
Mnie się wydaje, że tak nie jest.
Liczyłam tak:
ln(a
n) = n*ln(1−ln(n
1/n)) = n*(1−ln
n√n)
a
n = e
lnan = (e
1−lnn√n)
n → +
∞
bo
n√n→1 ⇒ ln
n√n→0 ⇒ e
1−lnn√n → e
1 = e
ale może gdzieś jest błąd bo katar gigant ogłupia mnie dokładnie
9 lis 11:49
Basia: oczywiście, że jest błąd
logarytm "zeżarłam"; nie było pytania
9 lis 12:05
Krzysiek: lub:
| | lnn | | lnn | |
(1− |
| )n =[(1− |
| )−n/lnn ](−lnn) →e−∞ =0 |
| | n | | n | |
9 lis 12:11