asa
Natasza: Bardzo PROSZĘ O POMOC Ze zbioru cyfr {1,2,3,4,5} losujemy kolejno ze zwracaniem 8 cyfr . Cyfry
zapisujemy jedna za druga w kolejnosci losowania.Wyznacz liczbę wszystkich zdarzeń
elementarnych sprzyjających zdarzeniu : a) A − utworzona liczba ośmiocyfrowa jest parzysta
b)B− utworzona liczba ośmiocyfrowa jest nieparzysta Bardzo proszę o pomoc
8 lis 21:06
tech: a) liczba jest parzysta, jeśli ostatnioa cyfra jest parzysta, a więc siedem poczatkowych miejsc
mozna obstawić przez wszystkie liczby, a ostatnią tylko przez dwie 2 lub 4
czyli: |A|=5*5*5*5*5*5*5*2=W 7 z 5 * 2=5
7*2
b)podobnie jak w poprzednim, tylko na końcu może stać 1,3 lub 5
|B|=W7 z 5 * 3 =5
7*3
Używam wariacji z powtórzeniami, bo cyfry mogą się powtarzać
8 lis 21:13
Natasza: Dziękuje ci bardzo

!
8 lis 21:17
Natasza: Dobrze wytłumaczyłeś , udało mi się to zrozumieć!
8 lis 21:18