Oblicz odległość.
ewik: motocyklista przejechal droge z miejscowosci x do miejscowosci y w czasie 3 godzin ,gdyby
skrocil czas jazdy o 2/3 godziny to musial by jechac z predkoscia o 20km/h wiekszą. Oblicz
odleglosc miedzy tymi miejscowosciami.
8 lis 20:46
aniabb: 48km
8 lis 20:47
aniabb: S/3 +20 = S/113
8 lis 20:48
Nienor: Za pierwszym razem:
s=vt
Za drugim przemierza tą samą drogę, zmienieją się więc zależności między prędkością i czasem
Drogi można porównać:
0=−2v+60t−20
v=30t−10
| | km | |
v=30*3−20=90−20=70 [ |
| ] |
| | h | |
8 lis 20:50
Nienor: s=vt=70*3=210 [km]
8 lis 20:51