graniastosłup
Misia: Przekątna graniastosłupa prawidlowego czworokatnego ma długosc 16 i jest nachylona do
płaszczyzny podstawy pod katem 60 stopni. Oblicz dlugosc drutu potrzebna do zrobienia
szkieletu tego graniastoslupa.
8 lis 20:39
Misia: Misia: Przekątna graniastosłupa prawidlowego czworokatnego ma długosc 16 i jest nachylona do
płaszczyzny podstawy pod katem 60 stopni. Oblicz dlugosc drutu potrzebna do zrobienia
szkieletu tego graniastoslupa.
8 lis 20:48
dero2005:

D = 16
h = 8
√3
d =
√D2 − h2 = 8
L = 8*a+4*h = 32(
√2 +
√3)
8 lis 21:50
8 lis 21:55