matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równania trygonometryczne
Beata:
Rozwiąż równanie trygonometryczne : 1. sin
4
x
3
+ cos
4
x
3
=
5
8
8 lis 20:37
Nienor:
x
x
5
sin
4
+(cos
2
)
2
=
3
3
8
x
x
5
sin
4
+(1−sin
2
)
2
=
3
3
8
x
x
x
5
sin
4
+1−2sin
2
+sin
4
=
3
3
3
8
x
x
3
2sin
4
−2sin
2
+
=0
3
3
8
x
Z: t=sin
2
, t∊<0;1>
3
3
2t
2
−2t+
8
wyliczasz pierwiastki, sprawdzasz czy należą do przedziału. Dalej dasz radę?
8 lis 20:46