rzut kostka
lysy: Pomocy

!
Rrzucamy dwukrotnie kostką:
a) wypisz zdarzenia elementarne sprzyjające zdarzeniom
A− za każdym razem wypadła parzysta liczba oczek
B− za każdym razem wypadły więcej niż 4 oczka
C− Za pierwszym razem wypadła liczba oczek podzielna przez 3
b) wyznacz Aprim Bprim A+B
8 lis 20:31
VitaMan: a)
A − za każdym razem wypada parzysta liczba oczek
A = { (2; 4), (2, 6); (4; 2), (6; 2) }
B − za każdym razem wypadają więcej niż 4 oczka
B = { (5; 5), (5; 6), (6; 5), (6; 6) }
C − za pierwszym razem wypada liczba, która mod 3 = 0
C = { (3; 1), 3; 2), (3; 3), (3; 4), (3; 5), (3; 6), (6; 1), (6; 2), (6; 3), (6; 4), (6; 5),
(6; 6) }
b)
A' − za każdym razem wypada nieparzysta liczba oczek ( dopełnienie A )
A' = { (1; 3), (1; 5), (3; 1), (3; 3), (3; 5), (5; 1), (5; 3), (5; 5) }
B' − za każdym razem wypadają mniej niż 4 oczka ( dopełnienie B )
B = { (1; 2), (1; 3), (1; 4), (2; 1), (2; 2), (2; 3), (2; 4), (3; 1), (3; 2), (3; 3), (3; 4),
(4; 1), (4; 2),
(4; 3), (4; 4) }
A∪B − za każdym razem wypada parzysta liczba oczek lub za każdym razem wypadają więcej niż 4
oczka
A∪B = { (2; 4), (2, 6); (4; 2), (6; 2), (5; 5), (5; 6), (6; 5), (6; 6) }
8 lis 20:45