oblicz wartosc
Dorota: oblicz najmniejszą i najwiekszą wartosc funkcji kwadratowej y=3x do kwadratu−5x+7 w przedziale
<−1;2>
17 maj 00:19
Bogdan:
Doroto, tu obok, z lewej strony jest instrukcja pisania wyrażeń matematycznych.
17 maj 00:46
Damian: y = 3x
2 −5x +7 przedział <−1 ;2>
a > 0 wiec ramiona paraboli "będą do góry"
Δ = 25 −84 = −59 < 0
wiec wykres nie ma miejsc zerowych...
badamy w którym miejscu jest wierzchołek paraboli... wiec
| | −Δ | | 59 | | 11 | |
q = |
| = |
| = 4 |
| |
| | 4a | | 12 | | 12 | |
p∊<−1;2>
| | 5 | |
skoro parabola ma ramiona w górę wiec najmniejsza wartość funkcji będzie w punkcie p = |
| |
| | 6 | |
sprawdzmy wart. funkcji na końcach przedziałów
f(−1) = 3 + 5 + 7 = 15
f(2) = 6 −10 + 7 = 3
z tego wynika że funkcja przyjmuje wartość najwiekszą dla x = −1
17 maj 01:02
Damian: przepraszam f(2) = 12 − 10 + 7 = 9
17 maj 01:06
Bogdan:
Damianie, tu wystarczy sprawdzić, czy wierzchołek paraboli x
w (nie p) należy do podanego
przedziału.
f(−1) = 15
f(2) = 3
Odp.: y
min = 3, y
max = 15
17 maj 01:39
Bogdan:
Poprawka, przepisałem Damianie po Tobie, oczywiście f(2) = 9,
| | 11 | |
a więc ymin = 4 |
| , ymax = 15 |
| | 12 | |
17 maj 01:41
Bogdan:
Przy okazji, oznaczenia p, q dotyczą nie wierzchołka, a wektora przesunięcia paraboli.
Oznaczenia wierzchołka paraboli to xw, yw.
17 maj 01:45
Damian: Aha będę pamiętał
17 maj 09:19