Oblicz
logarytm: 1000span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">13−log 3√3
8 lis 19:45
logarytm: 10001/3−log 3√3
8 lis 19:48
logarytm: Już nie potrzebuję pomocy policzyłem
8 lis 19:50
logarytm: log
9 5 * log
25 27 Ale z tym to by się pomoc przydała
8 lis 20:00
boroczek: powiedz jak rozwiazales poprzedni moze sie komus przyda
8 lis 20:09
logarytm: | 1 | |
| z wykładnika zamieniamy na logarytm |
| 3 | |
Wykładnik wygląda teraz następująco
| | 3√10 | |
log 3√10 − log 3√3 = log |
| |
| | 3√3 | |
1000 zamieniamy na potęgę liczby 10
1000=10
3
Wyrażenie wygląda teraz tak
10
3 log 3√10 / 3√3
Obliczamy
10
log (3√10 / 3√3)3
10
log 10/3
Mam nadzieję, że jest to w miarę przejrzyste
8 lis 20:31
logarytm: Mam problem z takim logarytmem jeszcze
9
2log32 + 4log812
Wychodzi mi 32 a w odpowiedziach jest 64

Tak blisko a tak daleko
8 lis 20:34
logarytm: up
8 lis 20:56