Iloczyn trzech
Adi: Iloczyn trzech kolejnych liczb całkowitych jest równy 504.Wyznacz te liczby.
Proszę o wyliczenia wraz z tłumaczeniem.
n(n+1)(n+2)=504
n−najmniejsza z szukanych liczb
8 lis 19:39
Adi: pomoże mi ktoś
8 lis 19:41
Terminex: pomagam
8 lis 19:43
Adi: dzięki wszędzie pytałem ale nikt nie potrafił mi pomóc
8 lis 19:44
krystek: wymnożyć i r−nie st 3
lub zauważ ,że 504=7*8*9
8 lis 19:45
Maslanek: n3+3n+2n−504=0
W(n)=n3+3n2+2n−504
W(7)=343+147+14−504=0
Czyli 7 jest pierwiastkiem.
W(n)=(n−7)(n2+10n+72).
Taką liczbą jest 7.
8 lis 19:45
Adi: po wymnożeniu wyjdzie mi x3+32+2x=504
ale co dalej zrobić
8 lis 19:47
Adi: ale skąd się znalazło to 7
8 lis 19:48
krystek: ale n(n+1)(n+2)=7*8*9
n=7 następna 8 następna 9
8 lis 19:49
krystek: 7 jest podzielnikiem wyrazu wolnego
8 lis 19:50
Adi: nie rozumiem
8 lis 19:51
Adi: można wyjaśnić
8 lis 19:54
krystek: A miałeś równania wyższych stopni?
8 lis 19:55
Adi: nie pamiętam
8 lis 19:57
krystek: a w której klasie jesteś?
8 lis 19:57
Adi: wybaczcie że tak pytam ale nie wiem jak to pokumać
8 lis 19:57
Adi: 3 liceum
8 lis 19:58
Adi: wyjaśnię do którego momentu rozumiem
8 lis 19:59
krystek: NOOOOOOOOOOO. to miałeś!
8 lis 19:59
Adi: n3+3n+2n−504=0
W(n)=n3+3n2+2n−504
ale teraz jak wywnioskowałeś W(7)
8 lis 20:00
krystek: czekam
8 lis 20:00
krystek: pierwiasków szukasz wśród podzielników wyrazu wolnego
W(7)=0 stąd 7 jest pierwiastkiem i szukasz następnych dzieląc wielomian przez (x−7)
8 lis 20:02
Adi: bo liczby które mają być to tak jak wcześniej napisaliście 7 8 9
8 lis 20:02
krystek: tak
8 lis 20:02
Adi: bo wiem że po znalezieniu tej 7 podstawiamy za n i reszta to już wyliczenia
8 lis 20:04
Adi: ale przecież tymi podzielnikami mogą być inne liczby
8 lis 20:05
krystek: Tak 19:45 przeczytaj uważnie to co masz napisane.
8 lis 20:06
krystek: tak
8 lis 20:06
Adi: coś pokumałem
8 lis 20:10
Adi: tylko jedna żecz
8 lis 20:11
Adi: rzecz
8 lis 20:11
krystek: Jakie masz pytanie ,poniewaz zaraz wyłączam komp
8 lis 20:12
Adi: (n−7)(n2+10n+72)= n3+3n+2n−504
8 lis 20:12
Adi: czy jest może jakis wzór na przekształcenie
8 lis 20:13
Adi: z tego n3+3n+2n−504 na to (n−7)(n2+10n+72)
8 lis 20:13
krystek: podzielenie przez (x−7) lub schematem Hornera
8 lis 20:15
Adi: ale skąd wiadomo że podzielić przez (x−7) a nie na przykład coś tam
8 lis 20:16
Adi: przepraszam że tyle czasu zabieram
8 lis 20:16
krystek: Szacujesz , masz mieć iloczyn 504 więc nie weźmiesz 2 , bo kolejne 3i4 nie da w iloczynie 504
8 lis 20:21
Adi: czyli zrobiłeś to na zasadzie prób
8 lis 20:23
krystek: Ja już to wiem, nie uczę się.
8 lis 20:25
Adi: przepraszam
8 lis 20:26
Adi: ale dziękuje za cierpliwość
8 lis 20:26
krystek: Za co przepraszasz . Powodzenia w nauce.
8 lis 20:27
Adi: dzięki w tym roku mam maturę i muszę odświerzyć wiadomości
8 lis 20:30
krystek: To do solidnej pracy! Na zachętę
8 lis 20:36
Adi: dzięki
8 lis 20:39
Mila: Można inaczej.
rozkładamy 504 na czynniki pierwsze.
504=2*2*2*3*3*7
stąd 504=7*8*9
8 lis 22:35
lili:

heej
1 kwi 20:55
lili: ja nadal nie rozumiem skąd to 7
1 kwi 20:56
Mila: Z tabliczki mnożenia, chociaż myślę, że to Twój żart z okazji Prima aprilis.
1 kwi 21:00
lili:
19 kwi 19:48
lili:

chyba zrozumiałam
19 kwi 19:49
ania: iloczyn trzech koleinych liczb całkowitych jest równy 504.wyznacz te liczby
11 paź 11:15
ania: proszę o pomoc w rozwiazaniu tego zadania
11 paź 11:15
Aga1.: @ ania ,masz podane rozwiązanie
11 paź 12:08
Mila:
Najlepiej rozłóż liczbę 504 na czynniki pierwsze.
504=23*32*7 i masz gotowe rozwiązanie
7*8*9=504
n=7
n+1=8
n+2=9
11 paź 15:42
ania: ojj nic nie kumam
16 sty 20:53
ania: ponad rok nad tym siedzę i nie mogę tego rozgryźć
16 sty 20:57
ania: mógłby ktoś jeszcze raz powoli krok po kkroku to opisac? a najlepiej na innym przykładzie, bo
nie wiem skąd to 7
16 sty 20:58