Wytrzymałość materiałów
Terminex: Zad. Jakie naprężenia powstaną w wypełnionym wodą stalowym zbiornku w kształcie walca pionowego
o średnicy D=4,5 m i wysokości H= 3m, jeżeli grubość ścianki g= 5 mm. W odpowiedzi powinno
wyjść σ=13,5 MPa. Czy jakiś danych w tym zadaniu nie brakuje
8 lis 19:34
Terminex: Jaki wzór zastosować
8 lis 19:48
MQ: Mi np. brakuje podania punktu, w którym liczymy naprężenia.
8 lis 19:50
Terminex: No właśnie go nie ma, tylko te dane.
8 lis 19:51
aniabb: Dla części cylindrycznej obciążonej ciśnieniem wewnętrznym p naprężenie
obwodowe σ dane jest wzorem
| | pD | | 30000 * 4,5 | |
σ= |
| = |
| = 13,5 MPa |
| | 2g | | 2*0,005 | |
p=ρg
zH
9 lis 08:18