pomocy
magda : prosze o pomoc to pilne
podstawa ostroslupa jest trojkat prostokatny o przyprostokatnych dlugosci 30cm i 40cm.spodek
wysokosci ostroslupa jest wierzcholkiem kata prostego trojkata w podstawie.wiedzac ze objetosc
ostroslupa wynosi 9000cm szesciennych,oblicz pole powierzchni bocznej tego ostroslupa
8 lis 19:34
dero2005:

a = 30
b = 40
V = 9000
liczymy pole podstawy
| | a*b | | 30*40 | |
Pp = |
| = |
| = 600
|
| | 2 | | 2 | |
liczymy wysokość h
| | Pp*h | | 3V | | 9000*3 | |
V = |
| → h = |
| = |
| = 45
|
| | 3 | | Pp | | 600 | |
liczymy bok c
c =
√a2 + b2 =
√302+402 =
√900+1600 =
√2500 = 50
liczymy wysokość podstawy h
p
| | a*b | | 30*40 | |
hp*c = a*b → hp = |
| = |
| = 24
|
| | c | | 50 | |
liczymy wysokość ściany h
s
h
s =
√hp2+h2 =
√242+452 =
√576+2025 =
√2601 = 51
liczymy powierzchnię boczną
| | a*h | | b*h | | c*hs | |
Pb = |
| + |
| + |
| = 2850 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
8 lis 20:27