matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanie
sfsgfsdg:
Oblicz dla jakich wartości współczynnika c funkcje f(x)=−x
2
+c i g(x)=x
2
+2x−5 mają rozłączne zbiory wartości.
8 lis 19:32
Maslanek:
x
wf
=0 f(x
w
)=c ZW
f
=(−
∞
,c> x
wg
=−1 g(x
w
)=1−2−5=−6. ZW
g
=<−6,
∞
) Morał?
8 lis 19:35