Wskaż, że liczba 1-p{3} jest pierwiastkiem wielomianu
Aguu: W(x)=x3−(4−2√3)x
Wskaż, że liczba 1−√3 jest pierwiastkiem wielomianu
8 lis 19:27
bezendu1990: podstaw 1−√3 za x
8 lis 19:29
bezendu1990: 10−6√3−(10−√6)=10−6√3−10+6√3=0 jest miejscem zerowym
8 lis 19:36
Aguu: jak to wyszło?
8 lis 19:40
bezendu1990: wzory skróconego mnożenia znasz może ?
8 lis 19:50
bezendu1990: no to masz (1−√3)3−(4−2√3)(1−√3)=........
8 lis 19:52
Aguu: no tak zrobiłam, i teraz po prostu pomnożyć te dwa nawiasy i odjąć od tego pierwszego
podniesionego do 3 potęgi?
8 lis 19:54
bezendu1990: pomnóż i zmień znak napisałem Ci wyżej rozwiązanie
8 lis 19:55
bezendu1990: masz (1−√3)2=10−6√3
jak pomnożysz nawiasy (4−2√3)(1−√3)=10−√6
10−6√3−(10−6√3) minus przed nawiasem zmieniasz znaki
10−6√3−10+6√3=0
8 lis 19:59
bezendu1990: tam powinno być z drugiego nawiasu 10−6√3
8 lis 20:00
Aguu: ok rozumiem dzięki
8 lis 20:02