Granica
Mario: Oblicz granicę ciągu:
a
n=
2n+12n−1
Nie wiem jak to rozwiązać, nie mogę poradzić sobie z tym minusem w mianowniku

odpowiedz to e
8 lis 19:24
Mario:
8 lis 19:32
Patryk: chyba cos pominoleś
8 lis 19:34
Ingham: na pewno dobrze pisałeś an?
8 lis 19:34
Aga1.: Wyłącz n przed nawias w liczniku i w mianowniku , granica wynosi 1, chyba,że jest inny
przykład.
8 lis 19:36
Mario: tak przepraszam, powinno być tak:
an=(2n+12n−1)n
8 lis 19:38
Aga1.: | 2n+1 | | n+1/2 | | n−1/2+1 | | 1 | |
| = |
| = |
| =1+ |
| |
| 2n−1 | | n−1/2 | | n−1/2 | | n−1/2 | |
8 lis 19:45
Mario: hmm... a mogłabyś dokończyć?
8 lis 19:53
Aga1.: | | 2n+1 | | 1 | |
( |
| )n=(1+ |
| )n−1/2)n/(n−1/2)→e1=e, gdy n→∞ |
| | 2n−1 | | n−1/2 | |
| | a | |
[(1+ |
| )coś]k=(ea)limk |
| | coś | |
8 lis 20:03
Mario: dziękuję bardzo już rozumiem
8 lis 20:22