Pomoże mi ktoś :)))
Roxy : Rozwiąż zadania:
a) x2 + 2x + 1 = 0
b) 2x2 +3x + 1 = 0
c) 3x2 + 3x + 1 =0
16 maj 20:53
tim: Roxy, miałaś równanie kwadratowe?
16 maj 20:53
tim: Δ itd.?
16 maj 20:54
Roxy : tak
16 maj 20:54
tim: No to prościzna:
Pokażę I. Zrobisz analogicznie drugie i trzecie ok?
16 maj 20:54
Roxy : ok
16 maj 20:55
tim: x
2 + 2x + 1 = 0
Δ = b
2 − 4 * a * c
Δ = 2
2 − 4 * 1 * 1
Δ = 0
√Δ = 0
Gdy Δ = 0 jest tylko jeden pierwiastek:
16 maj 20:56
tim: Potrafisz nstp?
16 maj 21:04
Roxy : dzieki

reszte zrobie

a takie :
a
{ 3x + y = 1
p{ 2x + 10y = 0
16 maj 21:08
Roxy : to ma być w jednej klamerce.
16 maj 21:08
tim: Zapisz jeszcze raz.
16 maj 21:08
Roxy : musze rozwiazan te układy algebraicznie i graficznie
16 maj 21:08
Roxy : ale jednej duze klamry sie nie da
16 maj 21:09
tim: A co to za a oraz p?
16 maj 21:09
Roxy : to sie nie liczy
to jest układ rownan jedna klamra i dwa przyklady w tym sa
16 maj 21:11
tim: Ok.
Czyli tak:
{3x + y = 1
{2x + 10y = 0
16 maj 21:11
Roxy : tak tylko jedna klamra

a nie dwie
16 maj 21:12
tim: Więc tak:
Podpowiem ci:
Przerzuć w I. 3x na drugą stronę. Nstp podstaw do drugiego w miejsce y to co w I.
16 maj 21:13
tim: Starczy?
16 maj 21:20
Roxy : a napiszesz mi wyniki tego
a) 1*1*(−2) + 2*1*1 + 3*1*3 −1*1*3 − 3*1*1− (−2)*1*2 =
b) 1*1*(−2) + 4*1*1 + 0*1*3 − 1*1*0 − 3*1*1 − (−2)*1*4 =
c) 1*4*(−2) + 2*0*2 + 3*1*3 − 2*4*3 − 3*0*1 − (−2)*1*2 =
d) 1*1*0 + 2*1*1 +3+1+4 − 1*1*3 −4*1*1 − 0*1*2 =
16 maj 21:22
tim: No wiesz co.. Bez przesady..

To jest zbyt proste nawet dla ciebie.
16 maj 21:23
Roxy : no wiesz sa ludzie madrzy i nie madrzy. Pomozesz ?
16 maj 21:23
Roxy : pomoż prosze
16 maj 21:30
tim: No to jedziemy pokolei.
Dowolna liczba x * y * 0 = zawsze 0
Liczba −x * y * z = −xyz
16 maj 21:32
tim: Próbuj sama. Proszę
16 maj 21:32
Roxy : jejku ja to w zeszycie mam i nie rozumiem tego. chce tylko pomocy nie kazuj mi robic bo nie
rozumiem
16 maj 21:34
tim: No ok. Nie wiem jak to możliwe, że umiesz równanie kwadratowe (poziom liceum) a średnio ci
idzie zwykle odejmowanie i dodawanie.
a) −2 + 2 + 9 − 3 − 3 + 4 = ...
b) −2 + 4 + 0 − 0 − 3 + 8 = ...
c) −8 + 0 + 9 − 24 − 0 + 4 = ...
d) 0 + 1 + (tu nie wiem czy dobrze przepisałaś) − 3 − 4 − 0 = ...
16 maj 21:36
Roxy : d) 1*1*0 + 2*1*1 + 3*1*4 − 1*1*3 −4*1*1 − 0*1*2 =
16 maj 21:39
tim: 0 + 2 + 12 − 3 − 4 − 0 = ...
16 maj 21:39
Roxy : ale tak to ja tez wlasnie umiem rozwiazac tylko niewiem jaki jest wynik koncowy
16 maj 21:40
Roxy : nie umiem tego obliczyc zeby wynik wyszedl
16 maj 21:41
tim: <spada z krzesła>... Nie umiesz dodać i odejmować w zakresie 30? ... O.o to dzieci sie uczą w
podstawówce... A jak nie to istnieje takie urządzenie jak kalkulator.
16 maj 21:42
Roxy : to przynajmniej powiedz czy dobrze zrobilam
a) −7
b) −7
c) −19
d) 7
16 maj 21:44
tim: a) czemu minus?
b) to samo, czemu minus?
c) dobrze
d) dobrze.
16 maj 21:46
Roxy : no bo na poczatku sa minusy to myslalam ze tez musi byc wpisany
16 maj 21:47
tim: Przy mnożeniu tylko.
Bo np.
− 1 + 2 = 1
Masz 1zł długu, oddajesz 2zł, to teraz oni muszą ci oddać 1zł.
16 maj 21:56
Roxy : aha ok
16 maj 21:56
Roxy : dzieki
16 maj 21:58