Oblicz miejsca zerowe
Aguu: W(x)=9x4−6x2+1
8 lis 19:22
krystek: (3x2−1)2 i pomyśl
8 lis 19:26
Aguu: wzór skróconego mnożenia? Czy nie ?
8 lis 19:31
krystek: tak
3x2−1=0⇔
8 lis 19:32
Aguu: czyli miejsce zerowe wynosi x=√13
8 lis 19:36
Aguu: ?
8 lis 19:36
krystek: lub x2=
8 lis 19:37
Aguu: x2=−√13 ?
8 lis 19:41
krystek: | | √3 | |
Tak i zapisz w postaci |
| |
| | 3 | |
8 lis 19:42
Adi: może skorzystac ze zmiennej pomocniczej t=x2
i wyjdzie proste równanie kwadratowe
8 lis 19:43
Aguu: dziękuje
8 lis 19:44
krystek: ok. Ważne ,że chcesz się nauczyć
8 lis 19:46