interpretacja geometryczna liczb zespolonych
Daria: Podaj interpretację geometryczną następujących zbiorów:
a) {z ∊ℂ: |z|=2}
b) z∊ ℂ: |z+1|≥4}
A={z∊ℂ: 12 (liczba sprzężona z+z)<2(Im z)2−8Im z +6)
8 lis 19:11
Nienor:

a) po prostu koło o promieniu 2
8 lis 19:15
Really: dzięki a czy mógłbyś wytłumaczyć mi jakieś ogólne zasady postępowania gdy zajmuję się
interpretacją geometryczną liczb zespolonych?
8 lis 19:19
Nienor: Można to robić tak
|z+1|≥4
m=z+1=x+yi+1=x+1+yi
|m|=√(x+1)2+y2
√(x+1)2+y2≥4
Podnosisz do kwadratu i uzyskujesz nierówność koła.
8 lis 19:22
Mila:

A:
z=x+iy, gdzie x,y∊R
x<2y
2−8y+6 parabola
A; obszar zakreskowany bez punktów paraboli
8 lis 21:32