Prosze o pomoc
pitt:

1. Punkt D leży na boku BC trójkąta równoramiennego ABC, w którym AC=BC. Odcinek AD dzieli
trójkąt ABC na dwa trójkąty równoramienne w taki sposób że AB=AD=CD. oblicz miary kątów
trójkąta ABC. (patrz rysunek powyżej)
2. Oblicz pole trójkąta równoramiennego ABC, w którym AB=24 i AC=BC=13.
3. Liczby 4, 10, c są długościami noków trójkąta równoramiennego. Oblicz c.
16 maj 20:21
tim: 3. Jest banalne przecież:
Żeby był równoramienny
c ∊ {4,10}
Ale jest założenie. Aby trójkąt powstał trójkąt musi być spełniona zależność:
a + b > c
a + c > b
b + c > a
Sprawdzamy:
4 + 10 > c
4 + c > 10
10 + c > 4
Wynika z tego, że
c > 7
Czyli jedyny wariantem jest c = 10.
16 maj 20:39
tim:

2. Skorzystaj z wzoru Herona, jeżeli nie znasz to z Pitagorasa i liczysz h.
16 maj 20:40
tim:

Tak mieszczą się kąty

I mamy układ równań:
α + α + (α − β) = 180
β + β + (180 − α) = 180
Wystarczy rozwiązać.
16 maj 20:50
tim: Można tez dodać α + α + β = 180
16 maj 20:53
pop: 2α+(α−β)=180
2β+(α−180)=180
1 maj 20:02