kasia: Pewna firma zatrudnia 120 osób w czterech oddziałach znajdujących się w różnych miastach.
Średnie miesięczne wynagrodzenie w I oddziale wynosi 2400zl , w II − 2800 , w III − 3200 , w
IV − 4000. Rozkład zatrudnienia [z diagramu] wynosi − dla oddziału I − 40% , II − 20% , III −
30% i IV − 10%.
Jak zmieni się średnie wynagrodzenie [które po obliczeni wynosi 2880zl]w tej firmie, jeśli w I
oddziale zatrudnienie zmniejszy się o 25%, a średnia zarobków w tym oddziale nie ulegnie
zmianie
8 lis 19:03
Nienor: W pierwszym dziale pracuje:
120*0,4=48, po zmniejszeniu o 25% będzie 48*0,75=36 osób, wtedy w firmie pracuje 108 osób.
I przed zmianą 48*2400=115200
II 120*0,2=24 24*2800=67200
III 120*0,3=36 36*3200=115200
IV 120*0,1=12 12*4000=48000
| | 48000+115200+67200+115200 | |
śr= |
| =3200 |
| | 108 | |
8 lis 19:12
kasia: odp. to będzie wyższe o 55,33zl?
8 lis 19:17