Oblicz pola i objetości
pralinka.: 1. Ściany boczne ostrosłupa prawidłowego czworokątnego są trójkątami równoramiennymi o
podstawie 6 i ramionach 12. Oblicz miarę kąta między przeciwległymi ścianami bocznymi tego
ostrosłupa. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
2. Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 8 cm, a promień okręgu
opisanego na podstawie 3 cm. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej graniastosłupa.
3. W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź boczna długości 8 dm jest nachylona do
płaszczyzny podstawy pod kątem 60°. Oblicz pole powierzchni bocznej i objętość tego
ostrosłupa.
Proszę o rysunki i zadania.
8 lis 19:01
dero2005:

a = 6
l = 12
h
s =
√l2 − (a2)2 =
√122−32 =
√144−9 =
√135 = 3
√15
a
2 = h
s2+h
s2−2h
s*cosα
6
2 = (3
√15)
3+(3
√15)
2−2*(3
√15)
2*cosα
36 = 135+135 − 270*cosα
| | 270−36 | | √780 | |
cosα = |
| = |
| ≈ 0,8666
|
| | 270 | | 30 | |
α≈30
o
d = a
√2 = 6
√2
h =
√l2 − (d2)2 =
√122 − (3√2)2 =
√144 − 18 =
√126
| | a2*h | | 62*√126 | |
V = |
| = |
| = 12√126 |
| | 3 | | 3 | |
8 lis 21:10
dero2005:

D = 8
r = 3
d = 2r = 6
a = U{d
√2{2} = 3
√2
h =
√D2 − d2 = 2
√7
V = a
2*h = 36
√7
P
c = 2a
2 + 4a*h = 12(3+2
√14)
8 lis 21:25
dero2005:

l = 8
| | 1 | |
| = cos 60o = |
| → hp = 6
|
| l | | 2 | |
h
s =
√l2 − (a2)2 = 2
√13
| h | | √3 | |
| = sin 60o = |
| → h = 4√3
|
| l | | 2 | |
8 lis 21:39
Eta:

dal specjalisty od stereometrii
8 lis 21:40