matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice gorne i dolne
Mateusz:
Oblicz granice gorna i dolna: a) a
n
= 5 + 2 (−1)
n
+ 3 (−1)
n(n+1)
2
b) b
n
=
n−1
2n + 3
cos
2πn
3
c) c
n
= (−1)
n
(1 +
3
n
)
n
+ sin
nπ
4
8 lis 18:40