| |x2−2x+1| | |x−1| | ||
+ | −12< 0 ⇔ | ||
| |x2−4x+4| | |x−2| |
| |(x−1)2| | |x−1| | |||
⇔ | + | −12< 0 i (*)x≠2 ⇒ | ||
| |(x−2)2| | |x−2| |
| |x−1| | |x−1| | |||
⇒ ( | )2+ | −12< 0 , to stąd , (*) i np. wzorów Viete'a ⇒ | ||
| |x−2| | |x−2| |
| |x−1| | |x−1| | |||
⇒ | =−4 ∨ | =3 ⇒ x∊∅ ∨ |x−1|=3|x−2| ⇒ | ||
| |x−2| | |x−2| |
"przysnąłem",
a więc jeszcze raz od 2−ej linijki od końca dalej np. tak::
| |x−1| | |x−1| | |x−1| | |x−1| | ||||
=−4 ∨ | =3 ⇒ ( | +4)( | −3)< 0 ⇔ | ||||
| |x−2| | |x−2| | |x−2| | |x−2| |
| |x−1| | ||
⇔ −4< | <3 /*|x−2| i x≠0 ⇔ −4(|x−2|< |x−1|< 3|x−2| ⇔ | |
| |x−2| |