8 lis 18:28
adaś: ?
8 lis 18:55
krystek: nie obliczyłeś "a"
8 lis 18:57
krystek: przyjąłeś a=1 na jakiej podstawie?
8 lis 18:58
adaś: jak to wyliczyć w taki razie ?
8 lis 19:02
Krzysiek : Masz na rysunku podane miejsca zerowe funkcji x
1=−2 i x
2=−6 wiec mozesz zapisac wzor funkcji
w postaci iloczynowej
y=a(x−x
1)(x−x
2)Masz rowniez podany punkt ktory nalezy do wykresu funkcji . Bedzie to punkt
(0,3) czyli x=0 i y=3.
Jesli masz dany punkt ktory nalezy do wykresu funkcji to oznacza ze ten punkt spelnia rownanie
tej funkcji
Mozemy wtedy zapisac ze y=a(x−(−2))(x−(−6))⇒y=a(x+2)(x+6)−bedzie to nasze rownanie w postaci
iloczynowej
Teraz do tego rownania w postaci iloczynowej musiny podstawic wspolrzedne punktu czli za x
podstawiamy 0 a za y podstawiamy 3
| | 1 | |
Wiec bedzie 3=a(0+2)(0+6) czyli 3=12a⇒a= |
| Masz wyznaczone a i zobacz ze sie zgadza bo |
| | 4 | |
ramiona tej paraboli na wykresie sa skierowane w gore i to oznacza ze a>0 i nam tak wyszlo
| | 1 | |
teraz musimy do rownania w postaci iloczynowej podstawic za a = |
| i mamy
|
| | 4 | |
| | 1 | |
y= |
| (x+2)(x+6) teraz to wszystko powymnazaj i napissz wzor funkcji w postaci ogolnej |
| | 4 | |
czyli y=ax
2+bx+c
9 lis 11:12