FUNKCJE LINIOWE
nicnieumiem: FUNKCJE LINIOWE
1) Dla jakich wartości parametru m nierówność |m|x − 2|| − |4x − 8| ≥ −5|2 − x| zachodzi dla
każdej liczby rzeczywistej x ?
2)Dany jest układ równań z niewiadomymi x i y: bx − y = ac
(b−6)x + 2by = c+1
Podaj takie wartości b, przy których dla każdego a istnieje takie c, że układ ma przynajmniej
jedno rozwiązanie.
8 lis 18:19
kolo: 1) spróbuj pogrupować, tak żeby w wart. bezwzgl. zostało wszędzie |x−2| i wyciągnij przed
nawias (pamiętaj że |2−x| = |x−2|)
8 lis 18:31