pochodne cząstkowe
pomocy: I= mr2 (gt22h−1)
Obliczyc pochodne cząstkowe
a) pochodna l przez pochodna r
b) pochodna l przez pochodna t
c) pochodna l przez pochodna h
d) pochodna l przez pochodna g
8 lis 18:10
Krzysiek: jak liczysz pochodną np. po 'r' to resztę traktujesz jako stałe
| | d | | gt2 | | gt2 | | d | |
czyli a) |
| (mr2 ( |
| −1) ) =m( |
| −1) * |
| (r2 ) = |
| | dr | | 2h | | 2h | | dr | |
8 lis 18:12
pomocy: w b) powinno wyjść mr
2 (
gth −1 )
8 lis 18:29
Krzysiek: | | gt | |
powinno wyjść mr2 ( |
| ) |
| | h | |
8 lis 18:35
pomocy: A jak powinny wyjść c i d bo też nie wiem czy dobrze myślę a mając wynik może coś wydedukuję co
źle robię
8 lis 18:52
pomocy: Jak powinny wyjść podpunkty c i d
8 lis 19:12
pomocy: bump
8 lis 19:50
Cru: Pochodna po h:
I= mr2 (−gt22h2−1)
Pochodna po g:
I= mr2 (t22h−1)
8 lis 19:56
8 lis 20:23