fk
xyz: oblicz najwieksza i najmniejsza wartosc funkcji kwadratowej f(x)=(2x+1)(x−2) w przedziale
<−2;2>.
wiem jak to zrobic rysujac wykres ale w poleceniu jest oblicz

proszę o pomoc
8 lis 18:09
Mila:

f(x)=(2x+1)(x−2)⇔f(x)=2x
2−4x+x−2
f(x)=2x
2−3x−2
badamy czy wierzchołek paraboli należy do danego przedziału
| | 3 | |
xw= |
| ∊<−2;2> zatem najmniejszą wartość ma funkcja w wierzchołku paraboli |
| | 4 | |
| | −25 | |
yw= |
| wartość najmniejsza danej funkcji |
| | 8 | |
największa wartość w końcu przedziału bardziej oddalonego od x
w.
f(−2)=... wartość największa tej funkcji w przedziale <−2;2>
zadanie rozwiązujemy bez rysunku, rysunek tylko dla sprawdzenia.
9 lis 16:45
Mila: Tego typu zadanie jest na każdej maturze.
9 lis 16:46
Gustlik: Można tak − p i q wyliczamy z pominięciem postaci ogólnej:
| | 1 | |
f(x)=(2x+1)(x−2) ⇔ x1=− |
| , x2=2 |
| | 2 | |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 5 | | −1 | | 25 | |
q=f(p)=f( |
| )=(2* |
| +1)( |
| −2)= |
| * |
| =− |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 2 | | 4 | | 8 | |
10 lis 00:36