matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
dział: funkcje cyklometryczne i granice funkcji
a.:
udowodnić tożsamość: sh(x+y)=shxchy+shychx
8 lis 17:56
+-:
sh(x+y)=shxchy+shychx
(e
x
−e
−
x
)(e
y
+e
−
y
)
(e
y
−e
−
y
)(e
x
+e
−
x
)
P=shxchy+shychx=
+
2*2
2*2
e
x+y
+e
x−y
−e
−x+y
−e
−x−y
e
x+y
+e
−x+y
−e
x−y
−e
−x−y
P=
+
4
4
2e
x+y
−2e
−x−y
e
x+y
−e
−(x+y)
P=
=
=sh(x+y)
4
2
P=L cnd.
9 lis 20:58