łamigłówka
sliwka: Świetna łamigłówka... Kto rozwiąże? Dwa pociągi towarowe wyjechały z miast A i B oddalonych od
siebie o 540 km. Pociąg jadący z miasta A do miasta B wyjechał o godzinę wcześniej niż pociąg
jadący z miasta B do miasta A i jechał z prędkością o 9 km/h mniejszą. Pociągi te minęły się w
połowie drogi. Oblicz, z jakimi prędkościami jechały te pociągi. Pogięte to zadanie... Nie
uważacie?
16 maj 19:58
Jola: Równanie:
1. ( v − 9 ) * ( t +1) = v * t ⇒ v = 9 * ( t + 1 )
2. v * t = 270
Wstawiając v wyliczone z równania (1) do (2)
9 * ( t + 1 ) * t = 270 / :9
t2 + t − 30 = 0
Δ = 121
t1 = 5 ⋁ t2 = −6, ujemne odrzucamy czas jest dodatni
czyli t1 = 5 i v = 54
II pociąg t' = 6 i v = 45.
To na tyle.
16 maj 20:49