rozwiąż równanie wielomianowe
ada: rozwiąż równanie wielomianowe:
x5 − 8x3 + 24x3 − 34x2 + 23x − 6 = 0
8 lis 17:19
orety: spróbuj ze schematu hornera
8 lis 18:07
8 lis 18:08
ada: tzn, ja to mniej więcej umiem robić ale coś mi tu nie wychodzi i myślałam może ze ktoś mi poda
chociaż wyniki tego tzn poda pierwiastki tego wielomianu
8 lis 20:34
Krzysiek : Powiem CI jak zaczac
Masz rownanie x5−8x3+24x3−34x2+23x−6=0
x5+16x3−34x2+23x−6=0 Zobacz ze suma wspolczynnikow =0 wiec pierwiastkiem tego wielomianu
bedzie 1 wiec podziel ten swoj wielomian przez wielomian (x−1)i jak piszesz ze mniej wiecej
umiesz to rozwiaz dalej
9 lis 10:17
aniabb: tylko 1
9 lis 10:20
ZKS:
Czy czasem to nie jest źle przepisane?
Może zamiast
x5 − 8x3 + 24x3 − 34x2 + 23x − 6 = 0
jest
x5 − 8x4 + 24x3 − 34x2 + 23x − 6 = 0
9 lis 10:32
aniabb: wtedy ma 3

1,2,3
9 lis 10:34
ZKS:
Właśnie tak myślę że ten wielomian będzie bo można go rozłożyć do końca.
9 lis 10:40
ada: faktycznie, tam zrobiłąm bład mały, wybaczcie

a nie będzie mieć4 pierwiastków bo jak jest
równanie kwadratowe to trzeba jeszcze delte obliczyc i delta wychodzi 0 i powinien być chyba
jeszcze jeden pierwiastek, i tu włąśnie też nie wiem jak obliczyc ten pierwiastek 4
9 lis 16:58
ICSP: rozłożyłaś już na czynniki stopnia maksymalnie II ?
9 lis 17:15
ZKS:
x5 − 8x4 + 24x3 − 34x2 + 23x − 6 =
x5 − 5x4 + 10x3 − 10x2 + 5x − 1 − 3x4 + 12x3 − 18x2 + 12x − 3 + 2x3 − 6x2 + 6x − 2 =
(x − 1)5 − 3(x − 1)4 + 2(x − 1)3
9 lis 17:20
ada: będzie tutaj podwójny pierwiastek czyli 1?
9 lis 17:32
ICSP: nawet wyżej niż podwójny
9 lis 17:33
ada: jak?
9 lis 17:36
ICSP: magia
9 lis 17:38
ada: a tak na poważnie?
9 lis 17:40
ICSP: mówię poważnie

Pokaż do jakiego miejsca udało ci się rozłożyć wielomian.
9 lis 17:43
ada: mam teraz równanie x
2 − 2x + 1 = 0.
i obliczyłąm delte i wyszło 0. a jak delta jest równa zero to jest jeden pierwiastek, dobrze
mówie?
9 lis 17:46
ICSP: przecież x
2 − 2x + 1 = (x−1)
2
zatem cały wielomian to :
(x−1)
3(x−2)(x−3) = 0
dokończ
9 lis 17:47
ada: ja troche inaczej umiem

jestem na podstawowej matmie
9 lis 17:49
ICSP: ten wielomian na pewno nie był z poziomu podstawowej matmy
9 lis 17:50
ada: aha..
9 lis 17:55