matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trójkąt
sliwka:
Wyznacz pole trójkąta równobocznego, którego wyskość jest o 1 cm krótsza od boku trójkąta. Prosze o pomoc
16 maj 19:55
tim:
bok trójkąta równobocznego = a
a
√
3
wysokość w tr. równobocznym =
2
I wiesz, że:
a
√
3
a −
= 1
2
16 maj 20:34