matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
narysuj wykres funkcji i ustal zbior wartosci
infii:
|cos2x|
narysuj wykres funkcji i ustal zbior wartosci f(x)=
w przedziale <−2π,2π>
cosx
ustaliłem dziedzinę, wziąłem pod uwagę, że
⎧
cos2x/cosx gdy cos2x≥0
f(x)=
⎩
−cos2x/cosx gdy cos2x<0
zastosowałem wzór na cos2x
cos
2
x−sin
2
x
f(x)=
cosx
I utknąłem. Jak to dalej przekształcić abym mógł narysować wykres?
8 lis 16:21
infii:
1
można to chyba zapisać f(x)=2cosx−
no ale jak to narysować?
cosx
8 lis 16:26