Zbadaj okresowość funkcji.
ss: Zbadaj okresowość funkcji:
a) f(x) = sin
2x
d) f(x) = tan6x + cos3x
e) f(x) = arccosx
Proszę, niech mi ktoś wytłumaczy jak to zrobić.
Pozdrawiam!
Prosiłbym tak ładnie, kroczek po kroczku..
8 lis 16:10
ss: Pomoze ktoś?
8 lis 16:23
Mila: Teraz tylko wskazówka, bo zaraz musze zwolnić komputer.
np.
f(x)=sin(2x)
sin2(x+T)=sin2x wyznacz T, ma być niezależne od x
8 lis 17:01
Mila: Co, to? Nic nie zrobione?
8 lis 21:03
Mila:

Graficznie:
y=sinx popielaty
y=sin
2x zielony
T=π okres zasadniczy Podaje się też kπ; k∊C
Obliczanie
sin
2(x+T)=sin
2x T≠0
sin
2(x+T)−sin
2x=0
(sin(x+T)−sinx)*(sin(x+T)+sinx)=0 rozwiąż warunek, skorzystaj, że sinx ma okres zasadniczy 2π)
| | x+T | | x | |
b) tg( |
| )=tg |
| funkcja tgx jest okresowa , zatem |
| | 2 | | 2 | |
| | x+T | | x | | x+T | | x | |
tg( |
| )=tg( |
| +kπ)⇔ |
| = |
| +kπ⇔ |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
x+T=x+2kπ⇔T=2kπ, k∊C
okres zasadniczy T=2π
9 lis 17:07