?
Inka: Oblicz pole trapezu równoramiennego o kacie ostrym 300, ramieniu długosci 12 i dłuższej
podstawie 16.
8 lis 15:52
Inka: :(
8 lis 16:09
Inka: POMOCY

!
8 lis 16:24
dero2005:

a = 16
c = 12
| h | | 1 | |
| = sin30o = |
| → h = 6
|
| c | | 2 | |
| x | | √3 | |
| = cos30o = |
| → x = 6√3
|
| c | | 2 | |
b = a − 2x = 16 − 12
√3
8 lis 16:58
Light: Zastanowiłeś się jak to możliwe że bok b ma ujemną długość

b = 16 − 12√3 = ?
12√3 ≈ 20,78
b = 16−20,78
b < 0
Jak się Wam to zadanie podoba?
4 kwi 22:48
Eta:
Przy takich danych........ taki trapez nie istnieje !
4 kwi 22:56
Licealista_Theosh:

...
4 kwi 22:59