napisz równanie prostej równoległej do prostej 6x+2y-1=0 przechodzącej przez pun
aaa: napisz równanie prostej równoległej do prostej 6x+2y−1=0 przechodzącej przez punkt (−1 5)
8 lis 15:50
krystek: zapisz w postaci kierunkowej y=ax+b i równoległa ma postać y=ax+b1
8 lis 16:19
aaa: 
?
10 lis 19:37
Beata: właśnie pomóżcie
18 lut 21:05
Beata: napisz równanie prostej równoległej do prostej 6x+2y−1=0 przechodzącej przez punkt (−1 5)
18 lut 21:06
Mateusz: Dwie proste dane rownaniami w postaci ogonej są rownolegle <=> gdy A1B2−A2B1=0
Ewentualnie mozesz zrobic sposobem drugim tj zamienic rownanie prostej na postac kierunkową
wtedy warunek rownoleglosci: a1=a2 i wyznaczasz b podstawiajac wspołrzedne punktu do
otrzymanego rownania.
18 lut 21:12
Beata: kurde nic nie czaje z tego bo jestem tępa z matmy ale dzięki zawsze to coś pomoże
21 lut 16:15
Licealista: a jest takie samo w obydwu prostych
w nowej prostej za x podstawiasz −1 a za y 5
21 lut 16:22
MQ: Proste równoległe różnią się tylko wyrazem wolnym −− i nie trzeba sprowadzać do postaci
kierunkowej
Czyli prosta równoległa ma postać:
6x+2y+C=0
Podstawiasz x i y ze wsp. punktu do równania i wychodzi ci wartość C
21 lut 16:25
Janek191:
6x + 2y − 1 = 0 − postać ogólna równania prostej
więc
2y = − 6 x + 1 / : 2
y = − 3 x + 0,5 − postać kierunkowa równania danej prostej
Prosta równoległa do danej ma taki sam współczynnik kierunkowy,
więc
y = −3 x + b
Ma ona przechodzić przez P = ( − 1; 5) , zatem
5 = − 3*(−1) + b
5 = 3 + b
b = 5 − 3 = 2
Odp. y = − 3 x + 2
===============
lub
3x + y − 2 = 0
===========
21 lut 16:40
Janek191:
6x + 2y − 1 = 0 − postać ogólna równania prostej
więc
2y = − 6 x + 1 / : 2
y = − 3 x + 0,5 − postać kierunkowa równania danej prostej
Prosta równoległa do danej ma taki sam współczynnik kierunkowy,
więc
y = −3 x + b
Ma ona przechodzić przez P = ( − 1; 5) , zatem
5 = − 3*(−1) + b
5 = 3 + b
b = 5 − 3 = 2
Odp. y = − 3 x + 2
===============
lub
3x + y − 2 = 0
===========
21 lut 16:45
Beata: jupiii jak fajnie mieć taką pomoc dziękuję bardzo teraz rozumiem

))
21 lut 16:58
Beata: przepraszam bardzo... mam jeszcze pytanie do kolegi który mi pomógł mogę jakiś kontakt
potrzebuję pogadać na priv
21 lut 17:17
Janek191:
Jestem w zadane.pl
Janek191
21 lut 17:26