ciąg geometryczny
matema: mam problem z zadaniem mógłby mi ktoś pomóc

?
a mianowicie:
w ciągu geometrycznym (an) o ilorazie q dane są trzy z liczb a1 , q , n , Sn
oblicz czwartą
a1 = 10
q = −2
Sn = 430
16 maj 18:10
matema: ja to podstawiłam do wzoru na Sn ale nie mam pojęcia jak obliczyć to n
16 maj 18:11
tim: Ja pomogę, ale mam pyt. będziesz współpracować?
16 maj 18:11
matema: obiecuje ze bede
16 maj 18:16
tim: Więc tak.
Po pierwsze. Podaj wzór na sumę w ciągu geometrycznym. I podstaw do tego wzoru co już masz
dane.
16 maj 18:17
matema: Sn = a1 x (1−qn) / 1 −q
16 maj 18:18
matema: 430 = 10 x (1−(−2)) / 3
16 maj 18:19
matema: sory pomylka
16 maj 18:19
tim: Ok.
Teraz pomnóż obustronnie razy 3 i podziel obustronnie przez 10.
16 maj 18:20
matema: powinno byc
430 = 10 x (1 − (−2)n / 3
16 maj 18:20
matema: 43 = 1−(−2)n
16 maj 18:22
matema: dobrze
16 maj 18:22
tim: Nie. Pokolei. Pomnóż przez 3, a potem podziel przez 10.
16 maj 18:24
matema: 1290 = 30 x 1−(−2)n
16 maj 18:26
matema: 1290 = 10 x 1−(−2)n
16 maj 18:27
tim: Ja pokażę. Można też zapisać tak:
Spróbuj teraz.
16 maj 18:27
matema: 129 = 1−(−2)n
16 maj 18:27
tim: No teraz lepiej

To teraz podziel przez 10
16 maj 18:27
tim: No i pięknie

To teraz przerzuć 1 na drugą stronę.
16 maj 18:28
matema: −128 = (−2)
n
−2
7 = (−2)
n
wiec n = 7 tak

?
16 maj 18:29
matema:
16 maj 18:30
tim: Dokładnie
16 maj 18:33
matema: dzięki wielkie za pomoc
16 maj 18:33
tim: Łatwiej z kimś?
16 maj 18:35
16 maj 18:36
matema: no pewnie że tak dzieki

16 maj 18:36
tim: Zabrzmiało jakby nigdy nie "nauczał"

A tak [chyba] nie jest
16 maj 18:37
sylwia gdańsk: siema
16 maj 18:43
tim: Siema Sylwia
16 maj 18:44
sylwia gdańsk: o widze ze mnie pamietaszxd
16 maj 18:45
tim: No a kto by nie pamiętał

Nie no bo ja z Gdańska, wiec wiesz
16 maj 18:45
sylwia gdańsk: spox a z czegho mnei pamietasz hahah xD?
16 maj 18:47
tim: Bo pomagałem ci akurat
16 maj 18:49
sylwia gdańsk: spox heh
16 maj 18:53
katrina: −2(x+3+a) − 4(x+y) =
2 mar 16:49