Wartość bezwzględna
Technik: Czy mógłby mi ktoś to wytłumaczyć

Ix−3I=5 v Ix−3I=−5
x=8 x=−2 i czemu to jest niby sprzeczne
8 lis 15:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
yyyyy
może chodziło Ci o
|x−3| = 5
x−3 = 5 ⋁ x−3 = −5
x=8 ⋁ x=−2
8 lis 15:19
Piotr:
jesli masz rozwiazac :
|x−3| = −5 to sprzeczne bo wartosc bezwgledna ≥0
8 lis 15:22
Technik: no tak jak rozpisałeś tylko ja to napisałem w skrócie

ale może wyjść przeca −2

czy nie
może
8 lis 15:22
Artur_z_miasta_Neptuna: może
nie rozpisałes tego w skrócie ... patrz Twoja linijka a moja druga ... to co innego
|x−3| = −2 <−−− sprzeczne ... bo |x−3| ≥ 0 dla dowolnego x
8 lis 15:23
Technik: no wiem że jak by było Ix−3I=−5
ale jest : Ix−3I=5
8 lis 15:23
Piotr:
to x= 8 lub x= −2
podstaw i sprawdz
8 lis 15:24
Technik: ale taki zapis zobacz
Ix−3I=5
x−3=5 v x−3=−5
x=8 v x=−2
i tu nie ma sprzeczności
8 lis 15:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie .. nie ma
bo −2−3 = −5
|−5| = 5
8 lis 15:25
Technik: ok dzięki bo widziałem dzisiaj to zadanie i było że jest sprzeczność więc chciałem się upewnić
dzięki
8 lis 15:27
Technik: to jeszcze dwa zadanka dam do sprawdzenia
8 lis 15:29
Technik: Ix+2I+I2x+4I<3
Ix+2I+2Ix+2I<3
3Ix+2I<3 /3
Ix+2I<1
x+2<1 v x+2>−1
x<−1 v x>−3
8 lis 15:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie lub tylko 'i'
8 lis 15:32
Technik: ok to jeszcze jeden przykład
8 lis 15:34
Technik: I2x−4I−I6x−12I≤4
2Ix−2I−6Ix−2I≤4
−4Ix−2I≤4 /(−4)
Ix−2I≥−1
8 lis 15:36
Technik: czyli sprzeczne jest tak
8 lis 15:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
niee ... czyli zawsze
bo wartośc bezwzgledna jest zawsze większa od ujemnej liczby
8 lis 15:40
Technik: 
czy
8 lis 15:40
Mat:

można i tak. 5 to odleglosc od −3. nie moze byc ujemna.
8 lis 15:41
Technik: czyli muszę rozpisać
x−2≥−1 ⋀ x−2≤1
x≥1 ⋀ x≤3
8 lis 15:42
Technik:
8 lis 15:48
Mat: jak juz to spojnik lub
8 lis 15:48
Technik: ten mówi lub ten mówi i to jak w końcu jest
8 lis 15:50
Mat: tak i znajdujessz czesc wspolna
8 lis 15:50
Mat: jak jest < i przekrecisz w prawo masz i
jak jest > i przekrecisz w prawo masz lub
tak nas uczyli
8 lis 15:51
Technik: poczekaj chwilę
I2x−4I−I6x−12I≤4
2Ix−2I−6Ix−2I≤4
−4Ix−2I≤4 /(−4)
Ix−2I≥−1
a teraz jak by był znak ≥4
to by wyszło
Ix−2I≤−1 i wtedy jest sprzeczne
8 lis 15:53
Technik: dobra metoda
8 lis 15:54
Mat: tak zgadza sie
8 lis 15:54
Mat: hahah niezawodna

!
8 lis 15:54
Technik: no zobaczymy czy niezawodna

teraz uczą inaczej
8 lis 15:55
Mat: no ja z 3 liceum

haha
8 lis 15:56
Technik: liceum czy technikum to nie ważne liczy się wynik
8 lis 15:58
Mat: pewnie,mowie tylko ze tak teraz u mnie ucza
8 lis 16:00
8 lis 16:03
Mat: a konkretnie mozesz powiedziec ktore? Widze te przyklady to powiem Ci ze inna metoda ja je
robie...
8 lis 16:04
Technik: 2x+1≤0
6−2x>0 czemu tu akurat takie znaki z czego to wynika
8 lis 16:08
Technik:
8 lis 16:20
Mat:

pokaze ci inaczej:
3|2x+1| + |6−2x| < 11
najpierw wartosci bezwzgledne:
{ 2x+1 dla 2x+1≥0 ⇔2x≥−1⇔x≥−1/2
|2x+1|= { −2x−1 dla 2x+1<0⇔2x<−1⇔x<−1/2
{ 6−2x dla 6−2x≥0⇔−2x≥−6⇔x≤3
|6−2x|= { −6+2x dla 6−2x<0⇔−2x<−6⇔x>3
przedzial 1
tam mamy tak :
3(−2x−1) + (−6+2x) < 11
przedzial 2
3(2x+1) + (−6+2x) < 11 itd.
8 lis 16:24
Technik: ok dzięki
8 lis 16:26
Mat: sory zle napisalam... w 1 przedziale to (6−2x) w drugim tez, dopiero w trzecim inaczej czyli
−6+2x
8 lis 16:27
Mat: 3 przedzial :
3(2x+1) + (−6+2x) < 11
8 lis 16:28
Technik: ale chodzi o te głupie znaki dlaczego raz jest ≥ raz > albo ≥ <
8 lis 16:29
Mat: no w tamtej glupszej metodzie to widzac masz napisany przedzial wstaw za x jakas liczbe z tego
przedzialu to sam dojdziesz. moja metoda jest lepsza no ale.
8 lis 16:33
Technik: ok już coś skumałem dzięki za poświęcony czas
8 lis 16:34
Mat: no to kiedy lecim ?

hahha
8 lis 16:35
Technik: jak będę miał wolny czas

spokojna Twoja rozczochrana
8 lis 16:36
Mat: dobra dobra busy guy , nalezy mi sie za taka lekcje majzy !
8 lis 16:38
klaudia: jakie są zależności promienia od wysokości i tworzącej?
8 lis 16:40
Mat: dodaj nowy watek kolezanko
8 lis 16:42
Technik: właśnie
8 lis 16:43
Mat: haha jak cos jeszcze nie wiesz z ta wartoscia bezwzgledna to pisz to Ci rozwiaze no
8 lis 16:46
Technik: poczekaj mam kilka zadań ale do sprawdzenia bardziej
8 lis 16:48
Mat: dobra a moze zechcialbyc rozwiazac moje jakies zadanko z planimetrii o trapezie co ?
8 lis 16:51
Technik: no dawaj
8 lis 16:52
Technik: planimetria to druga klasa
8 lis 16:52
Mat: trapez rownoramienny
kat ostry przy podstawie 30 stopni
obwod wyn. 24
a no i podstawy sa sobie rowne
oblicz ich dlugosc
8 lis 16:53
Technik: podstawy równe
8 lis 16:56
Mat: aj wiem
a,b podstawy , c− ramie
a+b=2c=p
p−polowa obw
12=2c
c=6
i z sin30 licze wysokosc chyba tak nie ?
8 lis 16:57
Mat: tzn w zadaniu mam napisane ze istnieje okrag wpisany w ten trapez⇔ sumy dlugosci przeciwleglych
bokow sa rowne...
no i to mnie zastanawia. jak rowne .
8 lis 16:58
Technik: tg
8 lis 16:59
Mat:

to jest taki trapez
8 lis 17:00
Technik: to spróbuj coś z promieniem
8 lis 17:01
Mat: jak mam h to z pitagora moze
8 lis 17:03
Technik: nie może ale na pewno
8 lis 17:04
Mat:

h=2
√3
x= 2
√5
no i co dalej ?
8 lis 17:07
Technik: Ty w tym roku piszesz maturę nie ja
8 lis 17:08
Mat: dzięki, mam jeszcze ze 150 dni

a ty jeszcze rok ? łełe. dobra to mi nie pomagaj i tak
przyjdzie Ci takie zad rozwiazac!
8 lis 17:10
Technik: ja jeszcze 1,5 roku

no wiem
8 lis 17:14
Technik: jestem dopiero w trzeciej technikum
8 lis 17:14
Mat: wow nieźle bo ja te wartosc bezwzgledna to niedawno mialam i to na rozszerzeniu... ale lajty! a
ja na razie spina ze wszystkiego− oby do maja
8 lis 17:17
Technik: wstyd mi się przyznać ale to miałem w pierwszej klasie ale mi się zapomniało a teraz sobie
powtarzam materiał od pierwszej klasy
8 lis 17:20
Mat: ja jeszcze nic nie powtarzam

kurde no. polski musze powtorzyc hahaha

to Ty rozszerzenie
zdajesz jak masz te wartosc bezwzgledna ?
8 lis 17:23
Technik: chciałbym
8 lis 17:28
Technik: ale tu robimy spam
8 lis 17:28
Mat: hahaha dobre ! 100 procent jak nic
8 lis 17:29
Mat: chyba Ty
8 lis 17:31
Technik: a Ty nie

pożyjemy zobaczymy
8 lis 17:32
Mat: dokladnie

jak na razie to sie nie zapowiada na to
8 lis 17:33
Technik: u Ciebie czy u mnie ? się to nie zapowiada
8 lis 17:34
Mat: u mnie no

Ty to masz jeszcze z gorki
8 lis 17:36
Technik: dasz radę

z górki hehe chyba pod górkę
8 lis 17:37
Mat: haha no nie ma innej opcji niestety
8 lis 17:38
Technik: robisz zbiór andrzeja kiełbasy
8 lis 17:47
Mat: dokładnie
8 lis 17:49
Technik: też robię na razie mam zrobione pierwsze dwa działy
8 lis 17:57
Mat: a ja 10 i 5 rozdzial
8 lis 17:59
Technik: czemu tak wybiórczo ?
8 lis 18:01
Mat: hahahha wybiórczo , no tak to w szkole sobie robimy

przez Ciebie dochodze do wniosku ze w
technikum jest lepiej jesli chodzi o matme
8 lis 18:04
Technik: zależy na jakim kierunku
8 lis 18:09
Mat: zaiste

haha
8 lis 18:13
Technik: a Ty pierwszą czy drugą cześć tej kiełbasy ?
8 lis 18:18
Mat: pierwszą... drugą to chyba już na przyszly rok
8 lis 18:19
Technik: po fakcie
8 lis 18:22
Mat: zrobi się calusieńką chocby nie wiem co!

spokojna twoja rozczochrana
8 lis 18:23
Technik: rozwiąż nierówność
IIx−1I<3
IxI−1<3 ⋀ IxI−1>−3
x<4 ⋀ x>−4
8 lis 18:24
Technik: zrobisz całą ale kiedy to druga sprawa
8 lis 18:25
Mat: ||x−1||<3 to jest tak ?
8 lis 18:28
Mat: wiadomo kiedy
8 lis 18:28
Technik: no tak
8 lis 18:31
Mat: no to Ix−1I<3 ⋀ Ix−1I>−3
8 lis 18:34
Mat: x−1<3 i x−1>−3 i x−1>−3 i x−1<3 no i dalej to chyba wiesz
8 lis 18:38
Technik: czyli x<4 i x>−4
8 lis 18:38
Mat: x<4 i x>−2
8 lis 18:40
Technik: no ta
8 lis 18:45
Mat: bitte
8 lis 18:46
Technik: danke
8 lis 18:47
Mat: niemiecki pany
8 lis 18:50