pomoże mi ktoś ??
Natalka: pomocy błagam

dla jakich wart. param m funkcja okreslona wzorem f(x)= (3−34m) x+m−5 jest malejąca
8 lis 14:44
Piotr:
3−34m<0
8 lis 14:47
Natalka: matko sorka ja tam zle napisałam
bo tam jest w nawiasie tak
f(x)=(3−3/4m)x+m−5
8 lis 14:50
Natalka: czyli ma byc
3−3/4m <0
i co mam dalej zrobic ?
8 lis 14:50
Piotr:
to zrob analogicznie

funcja liniowa malejaca to a<0
8 lis 14:51
Piotr:
rozwiazac prosta nierownosc.
niewidome na jedna, i zrobic zeby zostalo same m.
8 lis 14:52
8 lis 15:05
Natalka: taaak
8 lis 15:05
Piotr:
| | 4 | |
tylko pisz * (− |
| ) bo dzielenie ulamkowe to mnozenie przez odwrotnosc. |
| | 3 | |
8 lis 15:07
Piotr:
nie zauwasylem. znak trzeba zmieniec !
8 lis 15:07
Natalka: czyli ma byc −4
8 lis 15:09
Natalka: aa wiem juz tak bedzie
m>4
8 lis 15:10
Piotr:
nie. zrobie Ci ladnie cale.
−3m < −12 // : (−3)
m > 4
8 lis 15:11
Natalka: zadanie
wyznacz dziedzine oraz miejsce zerowe funkcji
a) y=(x+2)(x−4)
−−−−−−−−−−−
√6−2x
b) y=5x2−2x
−−−−−−−−−−
2−|x+2|
8 lis 15:16
Piotr:
nie wolno dzielic przez 0 wiec mianownik ≠ 0.
liczba pod pierwiastkiem parzystego stopnia ≥ 0.
msc zerowe to funkcje przyrownujesz do 0. w tym wypadku sam licznik, ktory sprawdzasz z
dziedzina.
8 lis 15:19
Natalka: ZADANIE
sporządż wykres funkcji f(x) = x+4, x<−2
2, x>(lub równe) −2
a)podaj zb. wartosci oraz miejsce zerowe
b)dla jakich argum. f przyjmuje wart. dodatnie
c)odczytaj z wykresu zbior rozwiazan nerównosci f(x)<2
8 lis 15:34