funkcja logarytmiczna
duś: Dana jest funkcja logarytmiczna o wzorze f(x)=log1/3 (x2+2x)
a) określ dziedzine funkcji
b)uzasadnij, ze wykres funkcji f nie ma punktow wspolnych z osia OY
c) oblicz, dla jakich argumentow wartosc funkcji wynosi −1
8 lis 14:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
a) x2+2x > 0
b) wynika z dziedziny (x nie może być =0)
c) log1/3 (x2 + 2*x) = −1 ... wyznacz 'x'
8 lis 14:58
duś: a na jakiej podstawie okresliles ta dziedzine?
8 lis 15:08
duś: odp to D=(− nieskonczonosc, −2) i (0,+ nieskonczonosc)
8 lis 15:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
liczba logarytmowana musi być większa od zera (warunek logarytmu to jest)
i stad wyliczasz jaki musi być 'x', aby to było spełnione
8 lis 15:13