wzory cramera
la: jak rozwiązać układ równań za pomocą wzorów Cramera?
x+y=2
x−y=0
mam konkretnie problem jak obliczyć Wx i Wy.
8 lis 13:24
aniabb:
Wx to zamiast kolumny x wstawiasz wyrazy wolne (te po =)
Wy to zamiast kolumny y wstawiasz wyrazy wolne (te po =)
8 lis 13:27
aniabb:
W
1 1
1 −1
Wx
2 1
0 −1
Wy
1 2
1 0
8 lis 13:28
la: dzięki
8 lis 13:31
la: a jak mam układ
x+y+2=3
x+y−2+1
x−y+2=1
to przerzucam cyfry na jedną stronę?
8 lis 13:34
aniabb: a tam nie było z? jeśli nie to przerzucasz ale od razu widać ze sprzeczny
8 lis 13:35
la: nie, mają być dwójki.
macierze muszą mieć tyle samo wyrazów w pionie co w poziomie? (dopiero zaczynam ograniać ten
temat)
8 lis 13:43
aniabb: żeby policzyć wyznacznik ... tak
8 lis 13:45
aniabb: no to tam masz
x+y=1
x+y=3 czyli sprzeczność
8 lis 13:46